Uncategorized

Fjale te Urta Popullore

Fjae te Urta nga Populli

 Atdheu e nana nuk harrohen!

• Ai që le arën e vet, nget arën e huej!

• Bijë vendi pikë argjendi!

• Çdo hi në vatrën e tij!

• Derë e botës s’është strehë e kokës!

• Dy shaka bëjnë një të vërtetë!

• Foli plakës të dëgjojë nusja!

• Gënjeshtra është një plagë, dhe në u shëroftë të le nishan!

• Gjuha e ka rrënjën në zemër!

• Po nuk e njohe hidhërimin, nuk do të kuptosh dhe gëzimin!

• Hileqari nuk të shef në sy, po shef në tokë!

 • Ç’ka barku, nxjerr bardhaku.
 • Difton fëmija, ç’ka shtëpia.
 • Malin lëvroje për lisin, fushën për misrin.
 • Më parë vra ujkonjën: pastaj mbyt këlyshët.
 • Mos pyet si vdiq, po pyet si rrojti.
 • Nderi vjen e ikën, por turpi vjen e nuk ikën.
 • Në të humbi unaza, gishti ta ka fajin.
 • Ngarkoje tjetrin aq sa mban.
 • Nuk është e drejtë me u ba dikujt nanë e dikujt njerkë.
 • S’hahet në vend të djathit.

• Kur fjala del nga zemra, godet në zemër!

• Më mirë me të hidhurat më përpara e të ëmbëlat pas!

• Shtëpi pa fjalë, e peshk pa hale nuk ka!

• Po të lavi, të levi dhe bishtin t’a krevi, hap sytë se të gënjevi!

• Siç na dinë, qofshim, siç jemi, mos qofshim!

• Budallai shkon tek e ngasin!

• Ç’ke moj zemër që rënkon; koka bën, koka pëson!

• Çobani i mirë e njeh bagëtinë me blegërimë!

• Deti ka ujë boll, po me u pi s’pihet!

• Edhe kau ka gjuhë të mëdha, por nuk flet dot!

• E mirë edhe fuqia, por ca më mirë urtija!

• I varfëri di shumë, po nuk e pyet njeri!

Ai që di më së shumti, flet më së paku!

• Burri është koka, kurse gruaja është qafa!

• Fjalët janë gra, veprat burra!

• Gruaja e fut shejtanin në shishe!

• Gjuha vete ku dhemb dhëmbi!

• Kush s’ka koke, ka këmbë!

• Budallait hapi rrugë!

• Gjithë gishtat dhembin njësoj!

• Kali i botës të lë në udhë!

• Atje ku ka, derdhet!

• Bie një gur, e lëviz një mur!

• Bora është e bardhë, por e ndyjnë qentë!

• Burrë e grua si mish e thua!

• Çfarë bën i ati, e heq i biri!

• Dhe sikur deti kos të bëhet, për të varfrin nuk gjendet lugë!

• Edhe diell të bëhesh, të gjithë nuk i ngroh dot!

• Mos u mbaj se je, mos u mbaj se ke; kur te vesh matanë, veç dy metra dhe!

• Gabimet që harrohen, përsëriten!

• Një krimb thanë një lis!

• Të flasësh pa menduar, është si të zbrazësh pushkën pa e vënë në shenjë!

• Më mirë një luan në krye të gomarëve, sesa një gomar në krye te luanëve!

• Gratë i përkushtohen Zotit kur nuk i hyjnë më në punë djallit!

• Dashuria që ushqehet me dhurata ka gjithmonë uri!

• Kush lyp shumë, e humb dhe atë që ka!

 • Gjithkush teshat i lan në shtëpinë e vet.
 • Hallet e mia i di trari im.
 • Hall me qè e hall me buaj, po më keq me qè të huaj.
 • I zoti ia sheh plagën kalit, nën samar, se qiraxhiu, ngrihet e shkon.
 • Jeton bleta majë malit, jeton dhe miza nën bisht të kalit.
 • Kali i botës s’të nxjerr jashtë portës.
 • Kafshata e huaj të mbet në fyt.

• Me thuaj c´shokë ke, të të them se cili je!

• Sherrin e mbjellin gratë dhe e korrin burrat!

• Kroni i Qeverisë nuk e ka ujin të kulluem; mos të raftë me kenë etshëm se të len pa pi!

• Kur del Dielli, të gjithë e dinë nga bie Lindja!

• Kur ngordh gjarpri, ngordh dhe helmi i tij!

• Mos i hap dritaret e zemrës pa e pa motin!

• Nuk pritet pema se i ban hije kungullit!

• Po nuk e pate të ligun brenda, nuk të vjen nga jashtë!

Fjale te Urta

Similar Posts